vad är en plug-in hybrid?

En plug-in hybrid har både en eller flera elmotorer samt en förbränningsmotor. Plug-in hybriden kombinerar elbilens möjlighet till nollutsläpp med förbränningsmotorns räckvidd och trygghet. Tar elen slut tar förbränningsmotorn över och du kan åka lika långt som i en bil med konventionell bensin- eller dieselmotor. Plug-in hybrid-systemet optimerar dessutom alltid den lämpligaste kombinationen av framdrivning och körläge med fokus på eldrift, laddning och låga utsläpp.

Fördelarna

Miljö

Enligt statistik kör svensken i genomsnitt endast 3,32 mil per/dag.* Det gör att de allra flesta kan klara sina vardagskörningar såsom pendling till och från jobbet, mathandling, skjuts till skolan, fotbollsträning etc, helt på el. De positiva effekterna för miljön är svåra att överskatta, särskilt om du laddar batteriet med förnybar energi. Men även om dina vardagsresor är långa så bidrar plug-in hybridens kombination av laddbarhet och räckvidd till mindre avtryck på miljö och större avstånd mellan tankningarna.

*SCB

Ekonomi

Kör du enbart på eldrift kan du få en så låg bränslekostnad som 2-3 kronor per/mil. Med en Outlander Plug-in hybrid 2019 är den statliga klimatbonusen på 26 680 kronor. Som tjänstebil är plug-in hybriden det perfekta valet då du har ett extremt lågt förmånsvärde från 1113 kronor.

Beräkna vad du kan spara genom att byta till en Outlander Plug-in Hybrid med vår sparkalkylator.

 

Sparkalkylatorn

RÄCKVIDD

En plug-in hybrid är utrustad med ett effektivt drivbatteri med kapacitet för att klara vardagskörningen på endast eldrift. Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid 2019 klarar sträckor på upp till 54 kilometer* med enbart eldrift. Det är tillräckligt långt för att många av vardagens resor och ärenden ska kunna klaras av utan att bensinmotorn ens startar, dessutom med en toppfart på 135 km/h.

*Enligt NEDC korr-cykeln

Vad är skillnaden?

Så vad är då skillnaden på en plug-in hybridbil, elbil och en hybridbil? Vi reder ut begreppen.

HYBRIDBIL

En hybridbil har både en el- och förbränningsmotor. Dessa verkar tillsammans.
Hybridbilarna laddar sina batterier medan du kör genom att återvinna rörelseenergi och bromskraft. Hybridbilarnas nackdel att de endast kan köras kortare sträckor på el, några få kilometer och endast i lägre hastigheter.

PLUG-IN HYBRIDBIL

Plug-in hybriden har precis som hybriden både en el- och förbränningsmotor och återvinner också rörelseenergi. Skillnaden är att du kan ladda plug-in hybriden via laddstolpar och i eluttag. Förbränningsmotorn finns där som en trygghet när du behöver längre räckvidd.

ELBIL

En elbil drivs av en elmotor och laddas med sladd via laddstolpe eller i ett vanligt eluttag.

Pionjärer inom eldrift

Ända sedan Mitsubishi byggde sin första bil för mer än hundra år sedan, så har vi visat prov på en stark ambition för att ständigt utveckla nya biltyper och att hela tiden ligga i framkant när det gäller banbrytande teknologiska lösningar. Detta exemplifieras idag bäst av flaggskeppet Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid, världens första laddhybrid-SUV med fyrhjulsdrift. Mitsubishis ingenjörer har med 50 års forskning och utveckling inom eldrift i ryggen, tagit en helt egen väg med ett fordon som drivs av två elmotorer (en fram och en bak) som i sin tur kompletteras av en stor bensinmotor och en kraftfull generator som bägge startar automatiskt när förhållandena så kräver. Vill du veta mer om Mitsubishis historia? Läs om 100 år av innovation och pionjärskap

1970
ELBILSTEKNIK

Elbils-forskning och utveckling börjar. Satsningen på utsläppsfria fordon resulterar i en helt eldriven version av Mitsubishi Minica vilket gör det möjligt för Mitsubishi Motors att vara den första biltillverkare som massproducerar en elbil.

2009
i-miev

Efter mer än 40 års utveckling och många utmärkelser börjar Mitsubishi serietillverka Mitsubishi Innovative Electric Vehicle (i-MiEV) och den lanseras på ett flertal marknader över hela världen.

2013
OUTLANDER PHEV

En framgångssaga inleds. Mitsubishi Motors lanserar Outlander Plug-in Hybrid, världens första laddhybrid-SUV. Outlander Plug-in hybrid har sedan dess varit ledande inom sitt segment och var 2015, 2016 och 2017 den mest sålda plug-in hybriden i Europa.

2018
Outlander Plug-in Hybrid

Utvecklingen av världens första SUV med plug-in hybrid teknik fortsätter. I september 2018 släpptes den senaste årsmodellen – Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid 2019. Med en större bensinmotor, kraftigare elmotor, nya körlägen, förfinad fyrhjulsdrift och ökad batterikapacitet, ger den dig mer kraft, mer kontroll och ett mer klimatsmart bilägande.

Frågor & Svar

HUR LÅNGT KAN JAG KÖRA PÅ EL?

Med Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid kan du köra upp till 54 kilometer på eldrift, vilket gör att de flesta vardagskörningar kan köras på ren el. Exakt hur långt du kan köra med en Outlander Plug-in Hybrid beror dock på många faktorer, såsom körsätt, utomhustemperatur och laddmöjligheter.

VAD KOSTAR DET ATT LADDA?

Priset för en laddning beror på de aktuella elpriserna och på vilket elavtal du har, men en grov uppskattning ger att kostnaden för elförbrukningen för varje körd mil är ungefär 2-3 kronor. Då har vi räknat enligt följande: en full laddning i Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid motsvarar cirka 10 kW. Med ett elpris på ca 1-1,5 kr/kWh kostar en full laddning 10-15 kronor. Det ger en drivmedelskostnad på runt 2-3 kronor per mil vid ren eldrift.

 

HUR LADDAR JAG?

Du kan enkelt ladda bilens batteri i ett vanligt 230 V 10A eluttag, med en hemmaladdare, vid en laddstolpe eller vid en snabbladdningsstation. Att ladda batteriet fullt i ett vanligt eluttag tar cirka 5,5 timmar och med hemmaladdare eller vid en laddstolpe med 230V 16A ca 4 timmar. En laddning av batterierna till 80% kan på särskilda snabbladdstationer ske på så lite som 25 minuter. Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid använder också avancerad bromskrafts-återvinning som gör att batterierna kan fyllas på under resans gång när du lättar på gasen.

Vår rekommendation är att man läser och följer instruktionerna  som medföljer Outlander Plug-In Hybrid gällande laddning.
Har man frågor gällande sin el rekommenderar vi att man kontaktar en elektriker.

KAN JAG FÅ KLIMATBONUS?

När du köper en Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid kan du erhålla en statlig klimatbonus. Klimatbonusen på en Mitsubishi Outlander plug-in Hybrid 2019 är 26.680 kronor. För mer information om bonus/malus kan du besöka Transportstyrelsens hemsida.

 

VILKET FÖRMÅNSVÄRDE FÅR JAG PÅ EN TJÄNSTEBIL

Som tjänstebil är plug-in hybriden det perfekta valet då du har ett extremt lågt förmånsvärde från 1113 kronor vid 50 procent marginalskatt.

HUR SNABBT KAN JAG KÖRA PÅ ELDRIFT?

Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid kan köras i hastigheter upp till 135 km/h på ren eldrift. Vid högre hastigheter än så träder bensinmotorn in för att driva bilen.

 

HUR FUNGERAR BATTERIERNA NÄR DET ÄR KALLT?

En Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid är ett resultat av noggrant utvecklingsarbete, hårda tester och noga utprovade komponenter. Batterierna är självklart inget undantag och de är utvecklade för att bibehålla hög effekt under lång tid. Därför lämnar vi en garanti för batterierna i Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid på hela 8 års garanti (eller upp till 16 000 mil).

HUR LÅNG LIVSLÄNGD HAR BATTERIET?

Eftersom batteritekniken ständigt utvecklas och priserna på batterier ser ut att sjunka ytterligare är det svårt att göra en exakt uppskattning. Då batterierna i din Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid dessutom omfattas av hela åtta års nybilsgaranti och avmattningsgaranti är detta heller inget som du behöver bekymra dig över.